ea Nieuws

De eerste uitkomsten van de Nationale Alumni Enquête

Afgelopen ea. vroegen we u mee te doen aan de Nationale Alumni Enquête. Dit is het jaarlijkse arbeidsmarktonderzoek onder alle recent afgestudeerde master- en doctoraalstudenten aan de Nederlandse universiteiten. De uitkomsten bieden inzicht in hoe de wo-masteropleiding en de arbeidsmarkt op elkaar aansluiten. De feedback wordt gebruikt om onderwijsprogramma’s te verbeteren. Dus hoe meer ingevulde enquêtes we terug ontvangen, hoe bruikbaarder de informatie. Meestal ligt de respons zo rond de 20%. De conclusies die we aan de uitkomsten kunnen verbinden, zijn dus hierop gebaseerd. 

Een paar cijfers: Ongeveer anderhalf jaar na afstuderen heeft 91% procent van de alumni een baan. Op het moment van invullen van de enquête lag het salaris zo rond de 3.100 euro bruto per maand. En gemiddeld duurde het vinden van een baan 2,4 maanden. 88% van de respondenten is tevreden tot zeer tevreden over de gevolgde master, evenals over de wetenschappelijke vaardigheden die ze binnen de opleiding hebben verworven. Kritischer zijn ze over de verhouding theorie versus praktijk. 80,3% van de respondenten zou de studie waarschijnlijk tot zeer waarschijnlijk aanraden aan vrienden, familie of collega’s. 

EUR donkergroen
Blijf op de hoogte!

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws en de agenda van de universiteit? Bezoek dan regelmatig www.eur.nl/nieuws.
Of volg de universiteit op 
FacebookTwitterInstagram of Linkedin.

EUR donkergroen
Het grote ea. Magazine lezersonderzoek

Doe mee aan het lezersonderzoek en help ons het blad te verbeteren. Als we weten wat de wensen en verwachtingen van onze lezers zijn, kunnen we onze uitgaven daarop aanpassen. Wij zouden het dus zeer op prijs stellen als u de online vragenlijst wilt invullen. De 40 eerste inzenders ontvangen een notitieboekje! Alvast bedankt!

EUR wit
Ontmoeting, informatie en in stilte studeren

Welkom in de nieuwe Universiteitsbibliotheek!

Eind mei opent de vernieuwde Universiteitsbibliotheek op de campus. Het oorspronkelijke gebouw dateert uit 1968 en is overzichtelijk en functioneel ontworpen. Door verschillende ad-hoc aanpassingen in de loop der jaren is de oorspronkelijke helderheid van het plan deels verloren gegaan. Het ontwerp van de architectencombinatie ABT-jefvandenputte architectuur brengt weer licht, openheid en transparantie in het gebouw. 
De vernieuwe UB wordt duurzamer door het gebruik van veel isolerend glas. Ook het dak wordt beter geïsoleerd en voorzien van sedum beplanting en zonnepanelen. Omdat het gebouw opener wordt, zal daglicht verder/dieper het gebouw inkomen, waardoor minder kunstlicht nodig is. Speciale klimaatplafonds zorgen voor de juiste temperatuur. Naast de oorspronkelijke entree vanuit Theil Building via de loopbrug is er nu ook een tweede entree op straatniveau, aan de Institutenlaan. Eenmaal binnen via de nieuwe entree geeft een nieuwe vide zicht op bovenliggende verdiepingen en te volgen route. De boeken van het Rotterdamsch Leeskabinet, dat als verenigingsbibliotheek al dateert uit 1859, staan in de kern van het bibliotheekgebouw, als een moderne variant op een klassieke bibliotheek-inrichting. In het gerenoveerde gebouw is ruimte voor zo’n 900 moderne studieplekken, die de stilste van de campus zullen worden; voornamelijk gericht op individueel studeren. De vernieuwde Universiteitsbibliotheek krijgt een bijzonder kunstobject. Naast de trap bij de nieuwe entree op de Institutenlaan komt een groot kunstwerk van 3 x 15 meter, bestaande uit ongeveer duizend handgeschilderde tegels. Studenten en medewerkers hebben meegewerkt aan dit project van kunstenaar Marijn van Kreij.

EUR grijs
Rotterdam Summer School

De populariteit van Summer Schools groeit. Internationale studenten en professionals kiezen er steeds vaker voor om in de zomer enkele weken in het buitenland te studeren. Na de pilot van vorig jaar gaat de Rotterdam Summer School deze zomer van start met Summer Courses voor studenten en professionals.

Van 18 juni tot en met 21 juli 2017 bieden de Erasmus Universiteit Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, Codarts, Willem de Kooning Academie en diverse private partijen verschillende courses aan van recht, gezondheidswetenschappen, economie en management tot kunst en cultuur, gezondheid en interdisciplinaire onderwerpen. Veel van de cursussen zijn op academisch niveau en bieden study credits aan (ECTS). Op www.rotterdam­summerschool.com vindt u alle informatie over de Rotterdam Summer School, en kunt u zich inschrijven voor een of meer cursussen uit het brede aanbod.

EUR wit
Uit de kunst!

In 1964 begon de Erasmus Universiteit met het aankopen van eigentijdse grafiek. Bij de ingebruikneming van Woudestein in 1968 sierden de aangekochte werken de muren van de toen net gebouwde universiteits­panden. Bovendien was het een mooie manier om de studenten en medewerkers in aanraking te laten komen met kunst. Prof. mr. Piet Sanders (1912 - 2012), de initiatiefnemer van de kunstcollectie van de EUR, kocht vanuit de bouwbudgetten veel kunst aan; ook voor op het buitenterrein van de universiteit. Inmiddels bestaat de collectie uit meer dan 2.000 kunstwerken. Er is een kunstroute uitgezet langs ruim 50 kunstwerken uit de verzameling en langs een aantal stukken uit het academisch erfgoed van de Erasmus Universiteit en haar rechtsvoorgangers. 

Bent u in de buurt en heeft u interesse in de rijke verzameling kunstwerken van de universiteit? Kijk dan eens op deze website en volg de kunstroute op de campus. Zie ook het interview met Anne Clement.

EUR donkergroen
Taalbuddies voor cursisten Nederlands

In oktober 2016 is het Taal- & Trainingscentrum (TTC) van de Erasmus Universiteit begonnen met het verzorgen van intensieve cursussen Nederlands voor hoogopgeleide (snel lerende) vluchtelingen en expats. 

Het Taal- & Trainingscentrum is gespecialiseerd in het verzorgen van onderwijs voor hoogopgeleiden. Met deze expertise kan het centrum hoogopgeleide vluchtelingen in snel tempo voorbereiden op het Staatsexamen Nederlands. In plaats van 3 tot 5 jaar, kunnen de studenten het bij het TTC in 1 tot 1,5 jaar afronden. Begin dit jaar is een nieuwe lichting studenten aan het TTC gestart. De meeste cursisten zijn afkomstig uit Syrië. Zij willen graag snel inburgeren, zodat ze ook snel kunnen beginnen met een studie of aan de slag kunnen op de arbeidsmarkt. Om naast de lessen de Nederlandse spreekvaardigheid te oefenen heeft de universiteit ook taalbuddies verworven. Meer dan 200 studenten en medewerkers hebben zich aangemeld. Gedurende een half jaar praten zij minstens 1 uur per week Nederlands met een cursist om de spreekvaardigheid, uitspraak en verstaanbaarheid te oefenen. De taalbuddies hebben allemaal een korte workshop gekregen van een taaldocent, zodat ze weten wat de thema’s van de lessen zijn, hoe ze kunnen oefenen en wat er wel en niet wordt verwacht van een taalbuddy. De vrijwilligers zijn enthousiast!

EUR wit
Alumni in het nieuws

Jaap Uijlenbroek, alumnus Bestuurskunde van de Erasmus Universiteit, is de nieuwe topman van De Belastingdienst. Hiervoor bekleedde hij verschillende hoge functies bij de overheid en was hij directeur-generaal Vastgoed en Bedrijfsvoering. Daarnaast is hij in Leiden bijzonder hoogleraar Arbeidsverhoudingen in de publieke sector.

Alumnus Roel van de Kamp is de initiatiefnemer van de Invi Bracelet, een hippe armband die helpt in de strijd tegen seksueel geweld. In de armband is een stinkbommetje verwerkt dat je kunt activeren wanneer er gevaar dreigt. De lucht is zo aanwezig dat je jezelf onaantrekkelijk maakt. Ook is de kans groot dat de dader afziet van zijn beoogde daad. De armband die nu getest wordt in Rotterdam is geïnspireerd op het stinkdier dat geur inzet om roofdieren te verjagen. 

In de Top 250 Scale-ups 2017 van Nederland staat cosmeticamerk Rituals van alumnus Raymond Cloosterman op nummer 1. Het bedrijf, opgericht in 2000, creëerde 1.097 nieuwe banen en heeft wereldwijd meer dan 400 winkels. 
Derde op de lijst met 456 banen is Coolblue van Pieter Zwart. Het bedrijf werd in 1999 nog tijdens zijn studie aan de Erasmus Universiteit opgericht als webshop en is uitgegroeid tot meer dan 323 online shops en 8 fysieke winkels.

EUR wit
De campus wordt steeds groener

De vernieuwing van de campus, in 2011 gestart, sluit goed aan bij de ambitie van de universiteit om zo duurzaam mogelijk te bouwen en te verbouwen. Zo is in 2015 het energiezuinige, multifunctionele Polak Building geopend, en eind mei komt de compleet vernieuwde duurzaam verbouwde bibliotheek weer in gebruik. Naast het verduurzamen van de gebouwen op de campus, wordt ook ruimte voor groen gecreëerd. Zo is het noordelijke deel van de campus veranderd in Park Noord: een plek met bomen, grasvelden en slingerende paden. Het park loopt over in het gebied rond de Sportlaan. Daar ontstaat eveneens een groen parklandschap, zodat het mooi aansluit op de nu al aangelegde groene gebieden, zoals rond de vijver. In het midden van deze ea. staat een foto van de campus in de zomer.

EMC groen
Rotterdam School of Management bij wereldtop

Elk jaar doet de Financial Times een vergelijkend onderzoek naar de beste MBA-opleidingen wereldwijd. Dit jaar staat de MBA-opleiding van Rotterdam School of Management, Erasmus University in deze Global MBA Ranking op nummer 31 wereldwijd, en 11e in Europa. Hiermee is Rotterdam School of Management, Erasmus University de enige business school in Nederland in de top 100. Als het om ’waar voor je geld’ gaat, staan we in de top 20, qua internationale mobiliteit behoren we tot de top 10. Naast de ranking van de Financial Times, is Rotterdam School of Management, Erasmus University ook de enige business school in Nederland die in het QS Global 250 Business School Report staat. Dat wil zeggen dat Rotterdam School of Management, Erasmus University in de top 45 van de wereld staan in de top 250 van fulltime MBA programma’s over de hele wereld. Het is geen doel op zich om goed te scoren in dit soort rankings, maar het is wel fijn. De hoge score werkt als een magneet op goede studenten, goed personeel en belangrijke samenwerkingsverbanden.

RSM donkerblauw
ea Nieuws