‘Op de lagere school won ik een jaar­abonnement voor Museum Boijmans van Beuningen’

Development

U kunt de kunstwerken in de openbare binnen- en buitenruimte dagelijks bewonderen. Informatie en routebeschrijving vindt u op www.eur.nl/kunstzaken.
4 x per jaar organiseert Kunstzaken een expositie in de Erasmus Gallery, met werken uit de vaste collectie of hedendaagse kunst. De Erasmus Gallery is gelegen in de gang die de Aula verbindt met de collegezalenhal in Theil Building.
Contactgegevens: T (010) 408 2802

Bent u geïnteresseerd in de EUR-kunstcollectie en/of de restauratie van het tegeltableau van Karel Appel dan kunt u contact opnemen met Anne Clement - van Vugt.

De kunstcollectie van de Erasmus Universiteit bestaat inmiddels uit ruim 2.000 werken, voornamelijk grafiek maar ook fotografie en sculpturen van o.a. Andy Warhol, Esscher en Erwin Olaf. 52 Grote werken staan opgesteld in de openbare binnen- en buitenruimte en vormen onderdeel van de Kunstroute op Woudestein. Anne Clement- van Vugt is als hoofd Kunstzaken verantwoordelijk voor de collectie.

Mijn vader tekende graag en ik vond het heerlijk om met hem door het museum te struinen. Naast een opleiding in de financieel-economische richting heb ik de studie Autonoom Beeldende Kunst aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam afgerond. Ik heb verschillende functies in de kunstwereld bekleed maar bij de EUR komt het allemaal samen, het financieel economische aspect, de kunst en de prachtige locatie. Ik voel me hier als een vis in het water. In 1964 begon wijlen professor Piet Sanders, zelf verzamelaar, met de Erasmus kunstcollectie. 

De collectie

In het begin werd er vooral grafiek aangekocht om de nieuwe gebouwen op Woudestein mee aan te kleden, relatief goedkoop en snel aan te schaffen. Nu bestaat de collectie uit ruim 2000 kunstwerken en omvat de collectie naast grafiek van o.a. Andy Warhol en Escher ook schilderkunst van Evi Vingerling, fotografie van o.a. Erwin Olaf en sculpturen in de binnen- en buitenruimte op de Campus. 

De collectie weerspiegelt de geschiedenis van de universiteit. Ik zeg weleens gekscherend, je kunt precies zien wie in welke periode vertegenwoordigd was in de kunstcommissie. Sinds de renovatie van Erasmus Building in 2009 beschikken we over de Erasmus Gallery. Vier keer per jaar exposeren we hier een deel van de collectie of organiseren we een expositie van hedendaagse kunstenaars. Zoals bv Marijn van Kreij met zijn project ‘The Studio’. Met studenten en medewerkers beschilderde hij eerder dit jaar in de Erasmus Gallery 1.000 tegels die samen een kunstwerk vormen voor de vernieuwde universiteitsbibliotheek.

Werk in opdracht

We gaven en geven regelmatig een grote opdracht voor een kunstwerk in de openbare binnen- of buitenruimte. Ter gelegen­heid van haar 50-jarig bestaan schonk Meneba NV een geldbedrag aan de NEH waarvoor de hogeschool een kunstwerk mocht aanschaffen. Piet Sanders gaf de opdracht aan Karel Appel met als resultaat het tegeltableau boven de ingang van Tinbergen Building. Het kunstwerk ‘city people’ werd in 1968 opgeleverd en meet meer dan 156 m2. Daarmee is dit het grootste werk in zijn oeuvre. Het kunstwerk bevindt zich in slechte staat en wordt samen met Tinbergen Building gerestaureerd. Er is een basaal budget voor de restauratie, maar voor de meest optimale vorm zoeken we nog naar fondsen en partners die hun steentje willen bijdragen aan het behoud van een uniek werk. City People is een van de vijf tegeltableaus die Karel Appel maakte. 

Overeenkomst kunst en wetenschap 

Kunst zegt iets over de tijd waarin het gemaakt is en waarin we leven. Kunstenaars zoeken steeds nieuwe vormen om maatschappelijke zaken aan de kaak te stellen. Dat is een overeenkomst met de wetenschappers, die ook hun voelsprieten in de samenleving hebben. Wetenschap en kunst leren ons anders kijken naar maatschappelijke verschijnselen.

TEKST Carien van der Wal
FOTO Sanne van der Mos

 

Interview met Anne Clement-van Vugt, hoofd Kunstzaken