Restart Network draagt bij aan ander beeld vluchtelingen

Brilliant minds, bright ideas

Zonder onze studenten zouden we niet meer zijn dan een hoop stenen. Gebouwen zonder ziel. In elk nummer zetten we hen en de prachtige initiatieven die ze ontplooien in het zonnetje. Als eerste: Frederick Rustler, een van de oprichters van Restart Network.

Anas, deelnemer coding bootcamp (links) en 
RSM student en medeoprichter Restart network Frederic.

‘Ik hoop dat het Restart Network kan bijdragen aan een ander beeld van vluchtelingen,’ zegt Frederic Rustler. Ik kwam naar Rotterdam voor een Master in Business Information Management. De stad lijkt erg op Berlijn, waar ik ben opgegroeid. Beide steden zijn zwaar gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog, maar tegenwoordig hangt er dezelfde optimistische ‘vibe’.

Ik wil mensen ertoe brengen sociale problemen samen op te lossen door risico's te nemen. Ik ben een nieuwsgierig iemand en heb een passie voor technologie. Dat is voor mij de perfecte combinatie om iets als dit op te zetten. We leiden vluchtelingen op tot ervaren webontwikkelaars zodat ze hier aan een baan kunnen komen. Samen met onze partners hebben we een intensief trainingsprogramma coderen opgezet, een crowdsourced coding bootcamp. Ik denk dat als je anderen helpt hun doelen te bereiken, je er uiteindelijk ook mooie dingen voor terugkrijgt. Succes biedt rijkdom, het vermenigvuldigt zich. Ik ben blij dat ik mensen heb kunnen vinden die deze visie delen. 

Deelnemers aan de coding bootcamp Anas: Ik leerde Frederick kennen via een vriend van mij en ik wilde me heel graag bij de bootcamp aansluiten. Ik ben uit Syrië gevlucht toen ik werd gedwongen om het leger in te gaan. Ik geloof in het leven, niet in het nemen van levens. Via Libanon en Turkije kwam ik in Rotterdam terecht. Ik heb het programma bijna afgerond en ben nu op zoek naar een baan als webontwikkelaar. Restart Network helpt me sollicitatiegesprekken te regelen en opent deuren voor me.

Frederick: Ik hoop dat ons programma kan bijdragen aan een ander beeld van vluchtelingen.

Restart Network is een coderingsopleiding die inspeelt op de toekomst en organiseert intensieve bootcamps waarin deelnemers in drie maanden de basisbeginselen van webontwikkeling leren. Frederic Rustler en mede-oprichter Leon Teodor hebben deze sociale onderneming opgericht omdat ze willen dat de tech-sector meer divers wordt en zich meer op integratie richt. De meeste studenten zijn uiterst gemotiveerde vluchtelingen uit Syrië, Irak en andere conflictgebieden, die hun leven een nieuwe wending willen geven.

TEKST & FOTO Carien van der Wal